Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 34 Dom na Zelenici

[Top] 34 Dom na Zelenici

Du ser emneartiklen [Top] 34 Dom na Zelenici, som er udarbejdet af os fra mange kilder på internettet

Iznenadio nas reptil na Glasshouse planini Sunshine Coast 🏔️ 1 Australija
Iznenadio nas reptil na Glasshouse planini Sunshine Coast 🏔️ 1 Australija

Višina: 1536 m

Širina/Dolžina: 46,42899°N 14,23357°E

Vrsta: koča

Vremenska napoved:

Ogledov: 685.539

Priljubljenost: 98% (66. mesto)

Opis koče:
Dom na Zelenici (planinska koča II. kategorije) je planinska postojanka, ki stoji na Zeleniškem sedlu med obmejnim grebenom Na Možeh na severu in ostenjem Begunjščice na jugu. Območje Zelenice je znano zimskošportno središče.
Dom je odprt od petka popoldne do nedelje zvečer in vse praznike (dan pred praznikom popoldne do zadnjega dneva praznikov zvečer). Za skupine tudi po dogovoru.
Ležišča v sobah – 70 (1 x 2-posteljna soba, 1 x 3-posteljna soba, 1 x 4-posteljna soba, 3 x 5-posteljna soba, 2 x 8-posteljna soba, 3 x 10-posteljna soba-skupna ležišča),dodatna zasilna ležišča v primeru zasedenosti koče.
Jedilnica 70 sedežev
Predavalnica 30 sedežev
Obiskovalcem koče je na voljo brezplačen brezžični dostop do interneta, ki bo koristen predvsem za potrebe izvajanja dejavnosti Gorniškega učnega centra.
Zgodovina: Dom stoji na mali ravnici Zeleniškega sedla med severnim ostenjem Begunjščice in južnim pobočjem obmejnega grebena Na Možeh. Prvo kočo na Zelenici je leta 1929 zgradilo pet zasebnikov, vendar je niso hoteli dati v najem Tržiški podružnici SPD; koča je bila med okupacijo požgana. Leta 1950 so začeli graditi planinski dom delavci šole milice, ki je bila takrat v Begunjah; nedokončani dom je 15. decembra 1952 prevzelo v najem PD Tržič, ki ga je zasilno usposobilo in naslednje leto tudi odprlo. S pogodbo med RSNZ, ki je bil lastnik zgradbe, in PZS, je 24. julija 1962 dobilo PD Tržič objekt v trajno last. Postojanko so po prevzemu popolnoma dokončali in opremili ter jo slovesno odprli 19. januarja 1966. Leta 1992 so nadzidali vhodni prizidek in s tem pridobili učno sobo. Dom je decembra 1999 popolnoma pogorel. Društvo ga je obnovilo, zgradilo in je od leta 2011 ponovno odprt.
Dom ima tudi Gorniški učni center Zelenica, ki ga vodi Stanko Koblar, 040 627 808.
Razgledi: Od doma ali s kake bližnje razglednejše točke je zaradi bližnjih vrhov in grebenov omejen, a je zato pogled na bližnjo okolico toliko lepši. Od bližnje zgornje postaje sedežnice se odpre razgled na kamnito planoto med grebenom Ljubeljščice na severu in ostenji Begunjščice na južni strani planote, po kateri je speljana sedežnica ter naprej proti Šentanski dolini, nad katero se dviguje zahodni del Košute; celotno južno stran izpolnjujejo ostenja Begunjščice; na zahodni strani je valovita dolina Zelenica, nad njo se dviga Srednji vrh, ki zakriva pogled proti Stolu; na severozahodu je Vrtača; severno stran obroblja greben Na Možeh. Če se povzpnemo na razgledni vrh grebena, se odpre lep razgled na hribovito koroško pokrajino proti Dravi.

Gore v okolici
km:

Spletne kamere v okolici
km:

Begunjščica

,

Belska planina (Svečica)

,

Bled

,

Blejsko jezero

,

Brezje

,

Dom na Kofcah

,

Dom na Zelenici

,

Dom pri izviru Završnice

,

Jesenice

,

Koča na Dobrči

,

Kriška gora

,

Lesce

,

Ljubelj

,

Moste

,

Planica (vzletišče Gozd)

,

Podljubelj

,

Podtabor

,

Podvin

,

Prešernova koča na Stolu

,

Roblekov dom na Begunjščici

,

Sele / Zell

,

Tržič

,

Valvasorjev dom pod Stolom

,

Žabnica / Bodental

,

Zelenica

,

Zgornje Duplje

Panorama:

Slike:

Se mere information relateret til dette emne her: planinski dom na zelenici

Du er nu færdig med at læse emneartiklen [Top] 34 Dom na Zelenici leveret af Trungtambaohanhpanasonic.net. Tak for din tillid.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *